Offers Contest

Daily Giveaways | Lucky Draw To Win Prizes

Bournvita Quiz Contest – Upcoming Events, Shows, See Full Details

Cadbury Bournvita Quiz Contest – Yeh Toh Khelne Ki Umar Hai

Bournvita Quiz Contest is a contest based events and shows where the team conducts many events in many schedule. If you wants to increase your quizzing skills to the test with your favourite quizmaster and prove to the world just how much of a genius you are then it is the best way to learn with earn.

The Cadbury Bournvita Quiz Contest is an Indian quiz contest which was began on 12 April 1972. It is one of India’s most famous quiz contests which is Sponsored by Cadbury India. Recently the 2016 season of BQC is out on the app India plays BQC available on the AppStore in iOS and the Google playstore in Android also. Total 16 teams was qualified from the zonal round compete in a round robin round.

For More Details Check Here
http://www.derek.in/pages/bournvita_quiz_contest_details2016.aspx
or
https://www.facebook.com/BournvitaQuizContest/
or
https://www.youtube.com/user/BQCIndia/about

Bournvita Quiz Contest App For Android – Click Here to Download

Bournvita Quiz Contest App For IOS, iTunes, Apple – Click Here to Download

bornvite

Bournvita Quiz Contest Questions & Answers :
Q1. The 4th battalion of the Sikh Light Infantry was the last army unit to be stationed in which UNESCO World Heritage site in Delhi?
Answer: Red Fort

Q2. In the 1970s, which was the first Indian film whose dialogue soundtracks were released in the market?
Answer: Sholay

Q3. Which great Indian ruler first enacted a law for the protection of wildlife and environment?
Answer: Ashoka

Q4. In 1983, what became the first product to be sold in a sachet in India?
Answer: Shampoo

Q5. In India, who is the first person to be enumerated in the census?
Answer: President of India

Q1. In 2009, the makers of which Oscar winning film donated ?500,000 towards child development in Mumbai?
Answer: Slumdog Millionaire

Q2. Who was the first non-American TIME Person of the Year?
Answer: Kalpana Chawla

Q3. After which NASA astronaut, was the first dedicated meteorological satellite of India named?
Answer: Kalpana Chawla

Q4. In India, the Kimberley Process Certification Scheme certifies which valuable mineral?
Answer: Diamond

Q5. In 2010, which Indian cricketer was chosen as a United Nations Environment Programme Goodwill Ambassador?
Answer: Sachin Tendulkar

Q1. According to the Guinness World Records, which company is the world’s largest manufacturer of bicycles?
Answer: Hero Cycles

Q2. Which famous Indian building was built using 700 million bricks and three million cubic feet of stone?
Answer:Rashtrapati Bhavan

Q3. India’s first sea bridge, in Mumbai, is named after which former Prime Minister?
Answer: Rajiv Gandhi

Q4. What is the common name of the Hindu festival ‘Dhulheti’ or ‘Phagwa’?
Answer: Holi

Q5. Which item of India’s national pride was based upon a design by Pingali Venkayya?
Answer:The Indian Flag

Q1. In 2009, who became the youngest recipient to be honoured with an honorary doctorate from the Aligarh Muslim University?
Answer:AR Rahman

Q2. More than 86% of India’s rhinos live in which national park?
Answer: Kaziranga

Q3. A traffic circle in Bengaluru is named after which Indian Test cricketer?
Answer:Anil Kumble

Q4. Which train in India boasted of the first STD/ISD service installation?
Answer: Rajdhani Express

Q5. Who is the first Bollywood star to feature at Madame Tussauds?
Answer:Amitabh Bachchan

Q1. When the Indian government launched the ‘e-passports scheme’, who received the first copy?
Answer: Pratibha Patil

Q2. Which was the earliest authoritative text on public finance, administration and fiscal laws in India?
Answer:Kautilya’s Arthasastra

Q3. On which national holiday are the Padma Awards given?
Answer: Republic Day or 26th January

Q4. In 1970, the National Dairy Development Board initiated which operation to increase the availability of milk?
Answer: Operation Flood or White Revolution

Q5.Which famous Indian brand was named after Nirupama Patel?
Answer:Nirma

Q1. Which is the only Indian monument to appear on the list of the New Seven Wonders of the World?
Answer:Taj Mahal

Q2. Which is the first Indian product to obtain the Geographical Identification tag?
Answer: Tea

Q3. What kind of an animal is ‘Shera’- the mascot of 2010 Commonwealth Games?
Answer: Tiger

Q4. Which novel by Vikram Seth has 1,349 pages and 591,552 words and is one of the longest novels ever published?
Answer: A Suitable Boy

Q5. Which is the first IT company from India to be listed on NASDAQ?
Answer: Infosys

Q1. Which actor founded the production company Red Chillies Entertainment?
Answer: Shah Rukh Khan

Q2. Which is the world’s most expensive spice by weight?
Answer: Saffron

Q3. To increase its brilliance, which diamond was cut from 186 1/16 carats to 105.602 carats?
Answer: Kohinoor

Q4. Who has composed the theme song of the 2010 Commonwealth Games?
Answer: A R Rahman

Q5. Which famous Indian brand is named after Ramaniklal Ambani’s son?
Answer: Vimal

Q1. Along with Gary Hamel, who is the originator of the concept of core competencies?
Answer: C. K. Prahalad

Q2. In 1993, who was awarded the Booker of Bookers Prize?
Answer: Salman Rushdie

Q3. After the Taj Mahal, which was the most visited monument in India in 2009?
Answer: Qutub Minar

Q4. In 1947, the Radcliffe Line became the border between India and which country?
Answer: Pakistan

Q5. In 2008, which river was declared India’s National River?
Answer: The Ganges

Q1. Hailey National Park was renamed after which hunter turned conservationist?
Answer: Jim Corbett

Q2. The birth name of which historical figure was Farid Khan?
Answer: Sher Shah Suri

Q3. Chausa, Totapuri, Jahangir and Rumani are different varieties of which fruit?
Answer: Mango

Q4. Which Sarod maestro composed raga Priyadarshini in memory of Indira Gandhi?
Answer: Amjad Ali Khan

Q5. The names of 70,000 Indian soldiers are inscribed on the walls of which monument?
Answer: India Gate

Q1. Which sitarist was awarded India’s highest civilian honor, the Bharat Ratna, in 1999?
Answer: Ravi Shankar

Q2. Who established the Missionaries of Charity in 1950 in Calcutta?
Answer: Mother Teresa

Q3. Balram Halwai is the hero of which MAN Booker Prize winning book?
Answer: The White Tiger

Q4. A PhD Scholarship at St John’s College-Cambridge,is named after which Indian PM?
Answer: Dr. Manmohan Singh

Q5. Which Mughal emperor founded a religious doctrine called Din-i-Ilahi?
Answer: Akbar

Q1. Who held the office of prime minister for the shortest period of time in India?
Answer: Atal Behari Vajpayee

Q2. Who is the youngest to score a century in Test for India?
Answer: SR Tendulkar

Q3. Which film has been chosen as India’s official entry at the Oscars in 2010?
Answer: Peepli Live

Q4. Which is the most common subspecies of tiger?
Answer: Royal Bengal tiger

Q5. ‘The Polyester Prince’ by Hamish McDonald is an unauthorised biography of whom?
Answer: Dhirubhai Ambani

Q1. The world’s highest battlefield is located in which glacier?
Answer: Siachen Glacier

Q2. India is part of the Commonwealth.Who is the Head of the Commonwealth?
Answer: Queen Elizabeth II

Q3. Who was the last Indian born person to win a Nobel Prize?
Answer: Venkatraman Ramakrishnan

Q4. Which lady holds the record for being in space for 185 days?
Answer: Sunita Williams

Q5. Which two-word phrase did writer Suketu Mehta coin to describe Mumbai?
Answer: Maximum City

Q1. The Palk Strait seperates India and which country?
Answer: Sri Lanka

Q2. What is the present name of the Formula One team Spyker?
Answer: Force India

Q3. Jackson Heights is the ‘little India’ of which US city?
Answer: New York

Q4. In terms of actual GDP size and contribution to all India GDP,which city is Number One?
Answer: Mumbai

Q5. If you were visiting the Taj Mahal, in which Indian state would you be?
Answer: Uttar Pradesh

Q1. Who appoints the Chief Election Commissioners and Election Commissioners in India?
Answer: The President

Q2. In 1591, which monument was built by Mohammed Quli Qutab Shah to commemorate the end of the plague in the city?
Answer: Charminar

Q3. Dal-Baati-Churma is a famous dish of which Indian state?
Answer: Rajasthan

Q4. Salman Khan starrer film ‘Hello’ is based on whose novel?
Answer: Chetan Bhagat

Q5. Among Indians, who scored most number of double centuries in Test cricket?
Answer: V Sehwag

Q1. After Brazil and India,which country has the most Orkut users?
Answer: USA

Q2. Who holds the record for serving as the world’s longest lady PM?
Answer: Indira Gandhi

Q3. Hillcroft,an ethnic enclave in Houston,Texas,has been renamed after which Indian?
Answer: Mahatma Gandhi

Q4. 4 Who was the first non-European to win the Nobel Prize for Literature?
Answer: Rabindranath Tagore

Q5. The headquarters of SAARC are located in which neighbouring country of India?
Answer: Nepal

Q1. Who is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha?
Answer: The Vice-President

Q2. Who holds the record for the most number of Best Actor nominations at the Filmfare Awards?
Answer: Amitabh Bachchan

Q3. Which fictional town is located on the banks of the river Sarayu?
Answer: Malgudi

Q4. In which Indian state could one experience a 36-course meal called Wazwan?
Answer: Jammu & Kashmir

Q5. In Test cricket, which Indian has bowled the maximum number of balls?
Answer: A Kumble

Q1. Which free web-based email service was founded by Sabeer Bhatia and Jack Smith?
Answer: Hotmail

Q2. K2,the second highest peak in the world,is situated in which mountain range?
Answer: Karakoram

Q3. According to The Economist ,which management institute in India “is the toughest in the world to get into”?
Answer: IIM Ahmedabad

Q4. Who is the vice chairman of the World Steel Association?
Answer: L N Mittal

Q5. Who is the first non-Russian to win the Chess Oscar six times in a row?
Answer: Vishy Anand

Q1. The real name of which Bollywood actor is Rajiv Hari Om Bhatia?
Answer: Akshay Kumar

Q2. Against which country has Sachin Tendulkar scored the most Test centuries?
Answer: Australia

Q3. Who served as the Principal Scientific Advisor to the Government of India from November 1999 to November 2001?
Answer: APJ Abdul Kalam

Q4. In which national park in India are the maximum numbers of Asiatic Lions found ?
Answer: Gir National Park

Q5. The real name of which Indian ruler was Budh Singh?
Answer: Ranjit Singh

Q1. Which British-Trinidadian novelist was awarded the Nobel Prize in Literature in 2001?
Answer: VS Naipaul

Q2. Screenwriter Simon Beaufoy visited India three times while writing the screenplay of which film?
Answer: Slumdog Millionaire

Q3. The flavour of which famous rice is caused by the aroma compound 2-acetyl-1-pyrroline?
Answer: Basmati

Q4. Tata Consultancy Services is associated with which Formula One team?
Answer: Ferrari

Q5. The name of which mountain peak means ‘Five Treasuries of the Great Snow’ in Tibetian?
Answer: Kanchenjunga

Q1. Which Bollywood actress won the Miss World title in 2000?
Answer: Priyanka Chopra

Q2. Which Indian has hit the most number of sixes in Test matches?
Answer: V Sehwag

Q3. In 1971, which economist joined the Government of India as Economic Advisor in the Commerce Ministry?
Answer: Manmohan Singh

Q4. India celebrates National Science Day every year to commemorate the discovery of what?
Answer: Raman Effect

Q5. MARCOS is an elite special operations unit of which branch of the Armed Forces of India?
Answer: Indian Navy

Q1. The ghoomar dance comes from which Indian state?
Answer: Ghoomar from Rajasthan

Q2. Harpal Singh of Delhi was the first proud Indian owner of which car ?
Answer: Harpal Singh first Maruti800 owner

Q3. Who gave R D Burman the nickname Pancham?
Answer: Ashok Kumar

Q1. Who was the first person from Andhra Pradesh to become the Prime Minister of India?
Answer: PV Narasimha Rao

Q2. Which famous football club is run by the Alemao family of Goa?
Answer: Churchill Brothers

Q3. Which state in north-eastern India harbours the maximum number of orchid species in the country?
Answer: Arunachal Pradesh

Q4. Baba Budan, a Muslim saint, brought what to India for the first time from Yemen?
Answer: Coffee

Q5. From where did the founders of Asian Paints derive the name of their company?
Answer: Telephone Directory

Q1. Which Indian Prime Minister coined the term ‘non-alignment’?
Answer: Jawaharlal Nehru

Q2. In 1981, who was appointed the Music Director for Life at the Israel Philharmonic Orchestra?
Answer: Zubin Mehta

Q3. In which Indian state is the town Vasco-da-Gama located?
Answer: Goa

Q1. Which was the first football club to represent India in the Asian Club Cup?
Answer: East Bengal

Q2. Even though he was in office for 171 days, which Indian Prime Minister never faced Parliament?
Answer: Charan Singh

Q3. Which was the first Indian film whose soundtrack was made available for downloading on iTunes?
Answer: Delhi-6

Q4. Set up in 1927 on the advice of Mahatma Gandhi, which is India’s largest and oldest apex business organization?
Answer: FICCI

Q5. ‘The Fall of a Sparrow’ is the autobiography of which famous Indian ornithologist?
Answer: Salim Ali

Q1. In 1979, the Nobel banquet in Oslo was cancelled on whose request?
Answer: Mother Teresa

Q2. India’s busiest airport is situated in which city?
Answer: Delhi

Q3. The technology centre of General Electric Company in Bangalore is named after which foreigner?
Answer: Jack Welch

Q1. The first name of which Indian footballer means ‘little brother’ in Tibetan?
Answer: Baichung Bhutia

Q2. Who was the only finance minister to become the President of India?
Answer: R Venkataraman

Q3. Which type of churidar is named after a beautiful Mughal era courtesan?
Answer: Anarkali

Q4. Nawab Wajid Ali Shah added which vegetable to the Awadhi biryani?
Answer: Potatoes

Q5. Which famous salutation was coined by Champakaraman Pillai during the independence movement?
Answer: Jai Hind

Q1. Which management guru did The Economist call Euroguru?
Answer: Sumantra Ghoshal

Q2. Whose debut album was titled Come Away with Me ?
Answer: Norah Jones

Q3. In 2003,India launched the world’s largest immunization campaign against which disease?
Answer: Polio

Q4. Who is the founder and chairman of the Caparo Group?
Answer: Lord Swaraj Paul

Q5. Which company started bhashaindia.com to promote Indic language computing on the net?
Answer: Microsoft

Q1. Which film director is the Chairman & Managing Director of ‘Mukta Arts Limited’?
Answer: Subhash Ghai

Q2. Which Indian bowler has conceded the most runs in Test cricket?
Answer: Anil Kumble

Q3. Who has been the only woman Finance Minister of India?
Answer: Indira Gandhi

Q4. Which five-storey building has 953 pink sandstone windows known as ‘jharokhas’?
Answer: Hawa Mahal

Q5.On which Indian luxury train can you find two restaurant cars named Maharaja and Maharani?
Answer: Palace on Wheels

Q1. Which Indian has the most roads named after him?
Answer: Mahatma Gandhi

Q2. Darjeeling tea is plucked from which Indian state?
Answer: Bengal

Q3. Who was the last Indian born lady to win the Booker Prize?
Answer: Kiran Desai

Q4. In 2007,India allowed the import of Harley Davidson bikes from the US in exchange for the export of which fruit?
Answer: Mango

Q5. Who was the first non-Indian head of state to win India’s highest civilian award,the Bharat Ratna?
Answer: Mandela

Q1. Who is the first Indian player to play in Major League Soccer club Kansas City Wizards?
Answer: Sunil Chhetri

Q2.Which Indian economist coined the phrase ‘Hindu rate of growth’?
Answer: Raj Krishna

Q3. In which state of India is the Indian Wild Ass Sanctuary situated?
Answer: Gujarat

Q1. What was the name of the first planned city of the Mughals?
Answer: Fatehpur Sikri

Q2. In which state were the first Aadhar cards issued?
Answer: Maharashtra

Q3. What are Robusta, Rasthali, Poovan, Singapuri and Chinia types of?
Answer: Bananas

Q1. Who won the first Filmfare Award for Best Actor?
Answer: Dilip Kumar

Q2. Made by red and buff standstone, which is the highest tower in India?
Answer: Qutb Minar

Q3. In Test matches, which Indian has scored most runs in a career without a hundred?
Answer: Chetan Chauhan

Q1. Who was the first Asian to head an Oxbridge college?
Answer: Amartya Sen

Q2. By what name was Tata Steel Europe formerly known?
Answer: Corus

Q3. With which sport is the Calcutta Cup, played between England and Scotland, associated?
Answer: Rugby

Q1. Which Indian Finance Minister presented two budgets on his birthday?
Answer: Morarji Desai

Q2. In 326 BC, which Indian ruler presented Alexander 30 lbs of Indian iron?
Answer: Porus/Poru

Q3. Who was the final baton bearer in the Queen’s Baton Relay for the 2010 Commonwealth Games Opening Ceremony?
Answer: Sushil Kumar

Q1. In which comic strip, known for its satirical office humour, are you most likely to meet a character named Asok?
Answer: Dilbert

Q2. Who is the first-ever India-born winner on the PGA Tour?
Answer: Arjun Atwal

Q3. For which film did Richard Attenborough win the 1982 Academy Award?
Answer: Gandhi

Q1. Who was the first Indian to win the All England Badminton Championship?
Answer: Prakash Padukone

Q2.Vidyadhar Bhattacharya was the chief architect and city planner of which city in Rajasthan?
Answer: Jaipur

Q3. Savitri Khanolkar designed the medal for which Indian gallantry award?
Answer: Param Vir Chakra

Q1. Which building is the first ISO-certified habitat in India?
Answer: Rashtrapati Bhawan/Presidential House in India

Q2. In 1985, who became the founding President of the American Association of Ayurvedic Medicine?
Answer: Deepak Chopra

Q3. What is the name of the film production company founded by Mira Nair?
Answer: Mira Nair

Q1. Who is the first Parsi member of the House of Lords?
Answer: Karan Faridoon Bilimoria

Q2. Which is the first alcoholic beverage from India to get the GI status?
Answer: Goan Feni

Q3. The Tennis Federation of Cambodia has officially designated which Indian tennis player as their Tennis Ambassador?
Answer: Leander Paes

Q1. Who was the first Indian to refer to Mohandas Karamchand Gandhi as ‘Mahatma’?
Answer: Rabindranath Tagore

Q2. In 2004, the famous European Case Awards instituted an award for Excellence in Case Writing named after which Indian?
Answer: Sumantra Ghoshal

Q3. Until 1896, India was the only source of which precious stone?
Answer: Diamond

Q1. In the Indian Navy, the best all-round Cadet is awarded with a pair of what?
Answer: Binoculars

Q2.Which Bollywood superstar’s surname is Nagrath?
Answer: Hrithik Roshan

Q3. In ODIs, which Indian has officiated as a match referee in most number of matches?
Answer: Javagal Srinath

Q1. What were discovered by John Smith of the British Army in 1819 while hunting?
Answer: Ajanta Caves

Q2. If India is number two, which country produces the most currency notes?
Answer: China

Q3. Which artist directed a short film called ‘Through the Eyes of a Painter’ in 1966?
Answer: MF Husain

Q1. In 1947, from which monument did Jawharlal Nehru announce India’s independence?
Answer: Red Fort

Q2. Which board game was originally called ‘Mokshapat’?
Answer: Snakes & Ladders

Q3. Which famous Indian coined the term ‘mega issue’?
Answer: Dhirubhai Ambani

Q1. Which Indian Prime Minister has faced the most number of no-trust motions?
Answer: Indira Gandhi

Q2. The proceedings of the Supreme Court of India are conducted in which language?
Answer: English

Q3. Who was presented the Daniel Guggenheim Medal in 1989, which was first conferred on Orville Wright?
Answer: JRD Tata

Q1. A book which didn’t get banned! Which national park was the inspiration behind Rudyard Kipling’s ‘The Jungle Book’?
Answer: Pench
Q2. On World Stats Day a Q on statistics! In 1951, Godrej supplied 1.7 million of what to the Indian Government?
Answer: Ballot Boxes

Q3. Who was the first Indian woman to graduate from Harvard Business School?
Answer: Naina Lal Kidwai

Q1. Which non-resident Indian is the Chancellor of the University of Westminster?
Answer: Swaraj Paul

Q2. The Mughal Emperor Babur valued what as ‘two-and-a-half days food of the entire world’?
Answer: Kohinoor

Q3. The last British troops in India ceremoniously exited the country by passing through which landmark?
Answer: Gateway of India

Q1. Which Indian PM made an appearence in the film Chala Murari Hero Banne?
Answer: AB Vajpayee

Q2. Which Indian classical dance form originated in a village in Krishna district of Andhra Pradesh?
Answer: Kuchipudi

Q3. The Indian cricket team plays against which team for the Pataudi Trophy?
Answer: England

Q1.Which monument, originally made in wood, represented the saint Imam Hussain’s tomb?
Answer: Charminar

Q2. Most people in Haining, China call which Indian Nobel laureate ‘Zhu Zhen Dan’?
Answer: Tagore

Q3. Which Indian finance minister changed the budget timings for the first time in 1999-2000?
Answer: Yashwant Sinha

Q1. ‘Rihla’ is an account of whose travels in India?
Answer: Ibn Battuta

Q2. Mr WizeR is the mascot of which brand of cars?
Answer: WagonR

Q3. According to the ‘Limca Book of Records’, who is the longest serving president of an Indian political party?
Answer: Lalu Prasad Yadav

Q1. On whose life was the 2006 Hindi film Gafla loosely based?
Answer: Harshad Mehta

Q2. Who was infamously convicted in a case filed in 1995 by the solicitor firm, Poornanand and Company?
Answer: Telgi

Q3. The restructuring exercise of which company was dubbed ‘Operation Phoenix’?
Answer: Tech Mahindra/Satyam (after scam)

Q1. Which famous singer endorsed the cough syrup, Glycodin?
Answer: Lata Mangeshkar

Q2. Whose voice was used for the Hindi dub of March of the Penguins?
Answer: Amitabh Bachchan

Q3. To offset for CO2 loss, the band Coldplay bought mango trees for villagers in which state?
Answer: Karnataka

Q1. Which novel by Amitav Ghosh is set prior to the Opium Wars?
Answer: Sea of Poppies

Q2. Which gateway in Lucknow was modelled after the Sublime Porte in Istanbul?
Answer: Rumi Darwaza/Turkish Gateway

Q3. Which famous ‘lady in advertising’ was drawn by Eustace Fernandes?
Answer: Amul Girl

Q1. Kollywood is the film industry of which state?
Answer: Tamil Nadu

Q2. Cartoonist R. K. Laxman specialises in painting which bird?
Answer: Crows

Q3. By what name do we popularly know the town of Sohra in Meghalaya?
Answer: Cherrapunjee

Q1. In 1965, which company pioneered son-et-lumiere shows at Red Fort?
Answer: Philips

Q2. Which Nobel laureate wrote the book In Light Of India?
Answer: Octavio Paz

Q3. Which is India’s first cricket ground to be lit up with floodlights?
Answer: Eden Gardens

Q1. Under the Bachat Lamp Yojana, what is priced between Rs. 10 to 15?
Answer: CFLs

Q2. Which company was incorporated as Radio Lamp Works in 1938?
Answer: Bajaj Electricals

Q3. Which was the first city in India to be electrified in 1905?
Answer: Bangalore

Q1. In Hindu mythology,the end of which war marks the start of Kali Yuga?
Answer: Kurukshetra

Q2. In teen patti/flush,the highest hand is three aces,which 3 cards form the lowest hand?
Answer: 2 3 5 not of same card suit

Q3. Rugmark is the international label against illegal child labour in the ____ industry.
Answer: Carpet

Q1. Dabur once marketed the drug Plagin to combat…?
Answer: Plague

2. Which is Asia’s largest antelope?
Answer: Nilgai

Q3. Which bearded Indian’s autobiography is ‘Pendhapur Ka Ek Ladka’?
Answer: MF Hussain

Q1. Who is the 55th and current Governor of Louisiana?
Answer: Bobby Jindal

Q2. In 1854, for whom did the British announce an annual pension of Rs 60K?
Answer: Rani Laxmibai

Q3. What indian sweet did K.C. Das invent?
Answer: Rossomalai

Q1. The fastest Shatabdi goes from New Delhi to…?
Answer: Bhopal

Q2. Who wrote the book ‘Train To Pakistan’?
Answer: Khushwant Singh

Q3. Who was nicknamed ‘Payyoli Express’?
Answer: PT Usha

Q1. Sardar Vallabhbhai Patel Airport serves which Indian city?
Answer: Ahmedabad

Q2. How do we popularly know the wrestler Dalip Singh Rana?
Answer: The Great Khali

Q3. Far away from here, which tourist attraction was created by Nek Chand?
Answer: Rock Garden Chandigarh

Q1. Which is India’s oldest National Park?
Answer: Corbett

Q2. Fitoor is the first solo Hindi album of which singer?
Answer: Mohit Chauhan

Q3. Which novel by Ruskin Bond was made into a film, Junoon, by Shyam Benegal?
Answer: A Flight of Pigeons

Q1. In 1986,which became the first poultry company to be listed in India?
Answer: Venky

Q2. Dhoom.com is the website of which Indian band?
Answer: Euphoria

Q1. Which Indian ruler first enacted a law to protect the environment?
Answer: Asoka

Q2. Which ad guru wrote the tagline ‘The Tyre with Muscle’ for MRF?
Answer: Alyque Padamsee

Q3. The Falling’ was the first choice title for which recently released Hindi film?
Answer: Peepli Live

Q1. What is the name of India’s highest waterfall?
Answer: Jog Falls

Q2. Which management guru, along with Dr Ramesh Jain, founded Praja Inc?
Answer: CK Prahalad

Q3. Which Beatle named his son Dhani, after two notes of the Indian music scale?
Answer: George Harrison

Q1. In which town is the cattle fair Harihar Kshetra Mela held every year?
Answer: Sonepur

Q2. Aditya Vandana is the corporate anthem of which business group?
Answer: Aditya Birla Group

Q3. The Bibi Ka Maqbara was built to honour which Mughal emperor’s wife?
Answer: Aurangzeb

Q1. Which percussionist founded Moment Records in 1992?
Answer: Zakir Hussain

Q2. From 1974 to 1983, which peak was the second most popular Himalayan destination after the Everest?
Answer: Nanda Devi

Q3. Which organisation hosts the ‘Made in India’ show to display Indian products abroad?
Answer: Confederation of Indian Industry or CII

Q1. Which Special Response Unit uses the Sudarshan Chakra as its logo? ?
Answer: NSG

Q2. Who resigned as the CM of Karnataka to be sworn in as the 11th PM of India?
Answer: H D Gowda

Q3. Which river has the largest river basin in India??
Answer: Ganga

Q1. Which Muslim scholar is the author of Kitab fi Tahqiq ma li’l-Hind?
Answer: Al Beruni

Q2. Who is the gentleman behind the Catamaran Venture Fund?
Answer: NR Narayana Murthy

Q3. Who is the music director of the Hrithik-Aishwarya starrer, Guzaarish?
Answer: Sanjay L Bhansali

Q1. Who did Akbar commission to write his biography, Akbarnama?
Answer: Abul Fazl

Q2. Which Chairman of the 13th Finance Commission is the present non-executive Chairman of NSE?
Answer: Vijay Kelkar

Q3. Which is Indian satellite TV’s longest-running show?
Answer: khana khazana

Q1. By what popular name do Indians call the swamp deer?
Answer: Barasingha

Q2. Who was the first Chairman of the Rajya Sabha to serve for two terms?
Answer: S Radhakrishnan

Q3. In 1967, which entrepreneur joined the travel business as a GSA for the Lebanese International Airlines?
Answer: Naresh Goyal

Q1. Who is the first Bollywood actress to have a wax statue at London’s Madame Tussauds?
Answer: Aishwarya Rai

Q2. The Indira Gandhi Wildlife Sanctuary is the largest sanctuary in which state?
Answer: Tamil Nadu

Q3. Which US architect designed the IIM campus at Ahmedabad?
Answer: Louis Kahn

Q1. During 1937-38, the British government decided to repatriate the prisoners from which prison that had 698 cells?
Answer: Cellular Jail

Q2. In 2000, who was awarded the ‘Best Sportswoman of the Century’ by the Indian Olympic Association?
Answer: PT Usha

Q3. Who appoints the Controller and Auditor-General of India?
Answer: President

Q1. Only two cities have hosted the Asian Games twice. Delhi and ?
Answer: Bangkok

Q2. Who is Chairman of the International Chamber of Commerce?
Answer: Rajat Gupta

Q3.Ustad Ahmad & Ustad Hamid were the architects of which famous Delhi landmark?
Answer: Red Fort

Q1. Which Hindu festival tomorrow is also known as Surya Shashti?
Answer: Chhat Puja

Q2. Located in Bijapur,what is the name of the mausoleum of Muhammad Adil Shah?
Answer: Gol Gumbaz

Q3. Narottam Tom Puna was the first cricketer of Indian origin to play Tests for which country?
Answer: New Zealand

Q1. Who is the only Speaker of the Lok Sabha to become the President of India?
Answer: Neelam S Reddy

Q2. Which company owned the Dartmouth, Eleanor and Beaver, ships associated with the Boston Tea Party?
Answer: East India Company

Q3. Lachchu Maharaj was an exponent of which dance form?
Answer: Kathak

Q1. Which ad agency created the Zoozoo characters for Vodafone?
Answer: Ogilvy

Q2. The Reddy family of Apollo Hospitals and Maxis Communications are shareholders of which company?
Answer: Aircel

3. The AV Birla Group are running a unique promotion for schools in 100 cities. The contest is called Kaho What’s Your ____.
Answer: Idea

Q1. Eggs on toast, fish and rice, appams and …?
Answer: Stew

Q2. The Late Wilson Jones from India was a world champ in which sport?
Answer: Billiards

Q3. Where was the first Indian Institute of Technology set up?
Answer: Kharagpur

Q1. Which US President has made the longest official trip to India?
Answer: Clinton

Q2. Daulatpur Nasirabad village in Haryana was renamed after which President’s visit?
Answer: Carter

Q3. Who is the first US President to visit India in his first term in office?
Answer: Nixon

Q1. In Jules Verne’s ‘Mysterious Island’, which Indian ruler’s nephew is Captain Nemo?
Answer: Tipu Sultan

Q2. Which food manufacturer claims to have invented the rava idli?
Answer: Mavalli Tiffin Room/MTR

Q3. Which museum houses the largest one-man collection of antiques in the world?
Answer: Salar Jung Museum

Q1. Whose monolithic statue is in the middle of Hussain Sagar Lake?
Answer: The Buddha

Q2. Which Indian state attracted the most domestic tourists last year?
Answer: Andhra Pradesh

Q3. Which building would you see on the reverse side of a Rs 50 note?
Answer: Parliament Building

Q1. Who defeated Rana Sanga at the Battle of Khanwa in 1527?
Answer: Babur

Q2. Which is the 1st state to reserve 50% of all posts in local bodies for women?
Answer: Bihar

Q3. Under Article 76 of the Constitution, who appoints the Attorney General of India?
Answer: President

Q1. Which airline in India has aircraft named Turmeric, Pepper and Cinnamon?
Answer: SpiceJet

Q2. Which tiger reserve is 25 km from Khajuraho?
Answer: Panna Tiger Reserve

Q3. Who drew the mascot Gattu for Asian Paints?
Answer: RK Laxman

Q1. Which Special Response Unit uses the Sudarshan Chakra as its logo?
Answer: NSG

Q2. Who resigned as the CM of Karnataka to be sworn in as the 11th PM of India?
Answer: H D Gowda

Q3. Which river has the largest river basin in India?
Answer: Ganga

Q1. Which Muslim scholar is the author of Kitab fi Tahqiq ma li’l-Hind?
Answer: Al Beruni

Q2. Who is the gentleman behind the Catamaran Venture Fund?
Answer: NR Narayana Murthy

Q3. Who is the music director of the Hrithik-Aishwarya starrer, Guzaarish?
Answer: Sanjay L Bhansali

Q1. Who did Akbar commission to write his biography, Akbarnama?
Answer: Abul Fazl

Q2. Which Chairman of the 13th Finance Commission is the present non-executive Chairman of NSE?
Answer: Vijay Kelkar

Q3. Which is Indian satellite TV’s longest-running show?
Answer: khana khazana

Q1. By what popular name do Indians call the swamp deer?
Answer: Barasingha

Q2. Who was the first Chairman of the Rajya Sabha to serve for two terms?
Answer: S Radhakrishnan

Q3. In 1967, which entrepreneur joined the travel business as a GSA for the Lebanese International Airlines?
Answer: Naresh Goyal

Q1. Who is the first Bollywood actress to have a wax statue at London’s Madame Tussauds?
Answer: Aishwarya Rai

Q2. The Indira Gandhi Wildlife Sanctuary is the largest sanctuary in which state?
Answer: Tamil Nadu

Q3. Which US architect designed the IIM campus at Ahmedabad?
Answer: Louis Kahn

Q1. During 1937-38, the British government decided to repatriate the prisoners from which prison that had 698 cells?
Answer: Cellular Jail

Q2. In 2000, who was awarded the ‘Best Sportswoman of the Century’ by the Indian Olympic Association?
Answer: PT Usha

Q3. Who appoints the Comptroller and Auditor-General of India?
Answer: President

Q1. Only two cities have hosted the Asian Games twice. Delhi and ?
Answer: Bangkok

Q2. Who is Chairman of the International Chamber of Commerce?
Answer: Rajat Gupta

Q3.Ustad Ahmad & Ustad Hamid were the architects of which famous Delhi landmark?
Answer: Red Fort

Q1. Where in India did Facebook open its first office?
Answer: Hyderabad

Q2. In 1864, which place was declared the summer capital of British India?
Answer: Shimla

Q3. After over 20K Indian requests, which national symbol was added to FarmVille?
Answer: Indian tricolour

Q1. Who designed the uniforms of Goa’s traffic police?
Answer: Wendell Rodricks

Q2. In which Indian state is the tribal fair, Chitra-Vichitra Mela held?
Answer: Gujarat

Q1. In the Harry Potter books, who is the twin sister of Gryffindor student Parvati Patil?
Answer: Padma Patil

Q2. With a share of 40.6%, which country topped the list of export markets for Dubai?
Answer: India

Q3. Which carp is the most farmed fish in India?
Answer: Rohu

Q1. Ashok Leyland is the flagship company of which group?
Answer: Hinduja Group

Q2. Which fictional character married an Indian princess named Aouda?
Answer: Phileas Fogg

Q3. Along with Karan Johar, who is the chairman of the FICCI Entertainment Committee?
Answer: Yash Chopra

Q1. With which country does India share its longest international boundary?
Answer: Bangladesh

Q1. ‘Solstice’ is the annual flagship alumni reunion event of which business school?
Answer: ISB

Q2. Which Indian emperor wrote the three Sanskrit plays, ‘Nagananda’, ‘Ratnavali’ and ‘Priyadarsika’?
Answer: Harsha

Q3. Which supersonic cruise missile is named after the rivers Brahmaputra and Moskva?
Answer: Brahmos

Q1. According to legend, the emigration of 36 families inspired the name of which Indian state?
Answer: Chhatisgarh

Q2. Who was the founding editor of ‘Stardust’ and ‘Celebrity’?
Answer: Shobhaa De

Q3. Who served as the Principal Scientific Advisor to the Government of India from 1999 to 2001?
Answer: APJ Abdul Kalamt

Q1. Namaskaar is the in-flight magazine of which airline?
Answer: Air India

Q2. In 1493, which explorer wrote a report on his discoveries of the ‘Islands of India’?
Answer: Christopher Columbus

Q3. In the PSUs, what can be offered by the Gujarat or DHI pattern?
Answer: VRS

Q1. Hieun Tsang was involved with which Indian university for 12 years?
Answer: Nalanda

Q2. The charitable organisation CRY stands for?
Answer: Child Rights and You

Q1. For the exact calculation of what did astronomers debate over Ghamapur & Mirzapur?
Answer: IST

Q2. In the 1840s, the first trial plantation of what was made by Dr. A Campbell?
Answer: Darjeeling Tea

Q3. There are 3 national holidays in India: 26 January, 15 August and… ?
Answer: 2 October

Q1. At which venue was India disallowed in the World Cup?
Answer: Brazil

Q2. Which is the first Indian government organisation to join Twitter?
Answer: India Post

Q3. Which state is famous for its Sambalpuri saris?
Answer: Orissa

Q1. Which district of Haryana was gifted by the Pandavas to Dronacharya?
Answer: Gurgaon

Q2. Which event caused the largest mass migration in human history?
Answer: Partition of India

Q3. Who along with Shah Rukh Khan became the first Indian movie star to ring the opening bell in NYSE?
Answer: Kajol

Q1. The Periplus,a manuscript on navigation, called which river ‘Nammadus’?
Answer: Narmada

Q2. To coincide with the festival of Baisakhi, which king was crowned on 12 April 1801?
Answer: Ranjit Singh

Q3. Who was the 1st aeronautical engineer to get the Bharat Ratna?
Answer: APJ Kalam

Q1. The name of which Indian state, formed in 2000, means ‘land with forest cover’?
Answer: Jharkhand

Q2. Which Afsharid dynasty ruler looted the Peacock Throne in 1739?
Answer: Nader Shah

Q3. Which Raj Kapoor film shares its name with an IPC section?
Answer: Shree 420

Q1. Who did George Harrison call the ‘Godfather of World Music’?
Answer: Ravi Shankar

Q2. Who, among the Beatles,bought a sitar to record the song ‘Norwegian Wood’?
Answer: George Harrison

Q3. Which national park was named after the first Governor-General of India?
Answer: Rajaji National Park

Q1. Who was the first India-born writer to receive the Nobel Prize in Literature?
Answer: Rudyard Kipling

Q2. Who is projected as the hero of the Pandavani style of folk singing?
Answer: Bhima

Q3. Apart from MP, Uttarakhand and UP, in which other state is the Kumbh Mela held?
Answer: Maharashtra

Q1. Malabar and Tellicherry are varieties of which spice?
Answer: Pepper

Q2. The scientific name of which tree is Azadirachta indica meaning ‘the Free Tree of India’?
Answer: Neem

Q3. What ‘piece’ of Indian history was bought by an Indian at an auction in England in 2003?
Answer: Tipu Sultan sword

Q1. Ranjana Sonawane is the first Indian to receive what?
Answer: Unique Identification Number

Q2. Which canal in Andhra Pradesh shares its name with a royal residence?
Answer: Buckingham

Q3. Which TS Eliot poem closes with the line ‘Shantih Shantih Shantih’?
Answer: The Waste Land

Q1. Which is Calcutta’s most-read English newspaper?
Answer: The Telegraph

Q2. Which company runs the ‘Jaago Re’ ad campaign that abhors corruption?
Answer: TATA

Q3. Which organisation is India’s largest employer?
Answer: Indian Railways

Q1. On March 1969,which famous train was introduced in India?
Answer: Rajdhani

Q2. Which Indian won 2 golds in Tennis in the 2010 Asiad?
Answer: Somdev

Q3. From 1911, Chota Dariba or Dariba Kalan became famous by which new name?
Answer: Paranthewali Gali

Q1. Who is the author of a travelogue named ‘India: A Million Mutinies Now’?
Answer: VS Naipaul

Q2. Located 8 km north-west of Puducherry what was designed by architect Roger Anger?
Answer: Auroville

Q3. What road did Rudyard Kipling describe as the ‘backbone of all Hind’?
Answer: GT Road

Q1. Which Chinese Buddhist monk visited India in AD 399?
Answer: Fa Hien

Q2. The name of which soft drink brand comes from the Hindi words ‘Nimbu Jaisa’?
Answer: Limca

Q3. According to Mark Twain, which city is ‘older than history, older than tradition, older even than legend’?
Answer: Benares/Varanasi

Q1. In 1987, which Indian received the prestigious French Legion of Honor award?
Answer: Satyajit Ray

Q2. Which city is home to the International Pepper Exchange?
Answer: Kochi

Q3. Forest officer Gisborne offered which fictional character a job as a Forest Ranger?
Answer: Mowgli

Q1. The melting water of which glacier is the main source of water for the Nubra river?
Answer: Siachen

Q2. With which creature is the wildlife conservationist Romulus Whitaker synonymous?
Answer: Snakes

Q3. In 1986, who wrote a thesis ‘Asset prices in a heterogeneous consumer economy’ at Columbia University?
Answer: Vikram Pandits

Fastest Finger First India Quiz :

Q1.Which Bollywood actor’s real name is Rajiv Hari Om Bhatia?
Answer: Akshay Kumar

Q2.which management institute, acc to the economist “is the toughest in the world to get into”?
Answer: IIM Ahmedabad

Q3.Recent Ad in indian newspapers. Simple. Safe. Secure. fast.www. For what?
Answer: Google Chrome

Q4.Gandhari had 101 children. One of them, a daughter was Duhshala. Who were the other hundred?
Answer: The Kauravas

Q5.The name of which place translates to “That which cannot be conquered by war”?
Answer: Ayodhya

Q6.——- —— and Gagan Narang won India’s first gold in CWG in2010 the Pairs 10 m Air Rifle Mens event today morning in the CWG.
Answer: Abhinav Bindra

Q7.What does this map show details of ?
Answer: Pin Code distribution in India

Q8.In which city in India will you find the Veer Savarkar Airport?
Answer: Port Blair

Q9.The Ayodhya verdict is a 3 way split between the Muslims (Sunni Waqf board), Hindus (Ram Lalla) and and who?
Answer: Nirmohi Akhara

Q10.In Hindi it is called Saunf what is it called in English?
Answer: Fennel Seeds

Q11.Who is the composer of the song “yaaron, India bulaa liya” ?
Answer: A R Rahman. This is the theme song of CWG 2010

Q12.Rajana Sonawane of Tembhli village in Maharashtra was the first Indian to get what?
Answer: UID Card

Q13.Chichen Itza, Christ the redeemer, Colosseum, Great Wall of China, Machu Pichu, Petra and ?.
Answer: Complete the list Taj Mahal, the new seven wonders of the world

Q14.The movie 3 idiots is based on which Chetan Bhagat’s novel ?
Answer: Five point someone

Q15.Which film is India’s official entry at the Oscars in 2010?
Answer: Peepli Live

Q16.What is the name of Vijay Mallya’s formula one team?
Answer: Force India

Q17.Legend has it that this city is the ancestral village of Guru Dronacharya. In Sanskrit, Guru means teacher and Gram means village. and hence this village was known
as Guru-gram. Over time, it has acquired its present name. Which city?
Answer: Gurgaon

Q18.This game was invented by British Soldiers in Pune in the 19th century and was called Poona originally. What is this game’s current name?
Answer: Badminton

Q19.Which country walked first in the parade in the CWG opening ceremony on Oct 3rd and why?
Answer: Australia. The previous host walks out first.

Q20.Which music band’s website is Dhoom.com?
Answer: Euphoria

Q21.Which song, according to a BBC Radio report filed in 1993, “had all of India hot under the collar”?
Answer: Choli Ke Peeche Kya Hai

Q22.it was set up as India’s first national park in 1936. Project Tiger was inaugurated here on 1973. Which park?
Answer: Jim Corbett National park.

Q23.This Indian state has just four districts named North, East, West and South. Which state?
Answer: Sikkim

Q24.Which is the national aquatic animal of India?
Answer: River Dolphin

List of winners :
2015 : Tanaya Ramani and Ratnasambhav Sahu, Centre Point School, Nagpur

The Bournvita Quiz Contest is a best way to improve their skill to play the game with earn lots of money, so just follow the all question and answers and prepare yourself for next roung.

Best of Luck to All Participates!!

Join Whatsapp BroadCast By Clicking Here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

offerscontest.com © 2016 Frontier Theme